"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

16. 9. 2010

Zachráňme inštitút referenda

Vážené priateľky, vážení priatelia.

Prosím vás, zachráňme inštitút referenda. Je to jedno či v sobotu 18.9.2010 odpoviete ÁNO, alebo NIE, dôležité je, aby sa nás zúčastnilo čo najviac. Je to drahá zábava? Možno, ale už je aj tak zaplatená z našich daní. Ďalší dôvod pre našu účasť.
Švajčiari majú referendum každý štvrťrok s niekoľkými otázkami, a neľutujú za to svoje dane.
Štvorročný plat poslanca, ktorý si niektoré zákony ani neprečíta a hlasuje podľa príkazu straníckej centrály je lacnejší?

S veľkým zármutkom sledujem ne/dianie okolo referenda.
Mám obavy, že ne/chceným výsledkom ne/anti/kampane aspoň trochu verejne známejších ľudí bude, že k referendu neprídu ani len účastníci petície.

Pritom "Inštitút referenda" nemôže za ne/šťastne zvolené otázky, ne/šťastne načasovanie, ....Inštitút referenda je o tom, že môžem povedať ÁNO, alebo NIE na otázky, ktoré položilo minimálne 400 000 spoluobčanov.
Pokiaľ sa mi nepáčia otázky, môžem si vymyslieť lepšie a pozbierať 400 000 podpisov.
Pokiaľ sa ale nezúčastním, tak sa dobrovoľne vzdávam možnosti informovať o svojej vôli verejnosť a politikov.
Legitímne dávam politikom na vedomie, že
  • mám síce svoj názor, ale nesúhlasím s ním a hanbím sa zaň (ešte aj anonymne ;-) ),
  • som súčasťou politicky nevýznamnej masy a môžu si so mnou, za moje peniaze robiť čo chcú.
Občania majú právo mať posledné slovo v každej politickej otázke. „Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo.“ Článok 2, §1, Ústavy SR

Občania však môžu rozhodovať priamo iba v referende. Súčasné legislatívne podmienky referenda sú však voči občanom nedôstojné a nespravodlivé. Degradujú ich na politicky nevýznamnú masu.
Prílohy:
http://pavolszabo.blog.sme.sk/c/236012/Referendum-presahuje-ramec-politickych-dohod-a-predsudkov.html
http://www.spravodlivereferendum.sk/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti