"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

4. 2. 2012

Dobry sluha, zly pan


Obdivujem odvahu a statocnost dobrovolnikov s amplionikmi snaziacich sa vplyvat na neovaladatelny samoorganizujuci (naozaj?) sa dav nahnevanych ludi. Mal som pocit, ze oni su tiez "kanonefutter" sucasnej "revolucie" planety opic.

Dobry sluha, zly pan plati vesobecne.

Opravneny hnev moze byt dobrym sluhom, ak pomoze zosynchronizovat uvedomenie sa ludom, ze aktualny system nefunguje a treba nieco zmenit.
Je ale zlym panom, ak sa vymkne spod kontroly a prerastie do nicenia, miesto tvorivej spoluprace pri hladani pricin zleho stavu.

Ak nenajdeme priciny a nevytvorime prekazky pre vznikanie podobnych pricin, dosiahnem len kozmeticku zmenu vymeny goril, ktore  si len vymenia strany plota.

Vystriedanie pozicie goril bez zmeny sytemu, zase privedie po nejakej dobe rozzurene gorilky k snahe vymenit si pozicie so silnymi gorilami.

Ked som tam bol, uvedomil som si, ze preco je tam ten plot a je taky aky je.
Objednavatel plota bol predvidavy do dalekej buducnosti.

Ovela horsie su ale ploty v nasich hlavach, ktore nam brania vidiet male problemy, ktore by sme mohli riesit menej revolucne. Ploty v nasich hlavach brania revoluciam v nasich hlavach. Spsobuju hromadenie strachu v nasich hlavach.
Strach uvezneny plotmi v nasich hlavach moze prerast v zlost a hnev. Vo viacmenej pravidelnych intervaloch sa takto zosynchronizovany hnev  sustredi na buranie hmatatelnych plotov.

Pokial sa nezbavime plotov v nasich hlavach, stale budu vyrastat ploty medzi nami a volenymi zastupcami, medzi rovnymi a rovnejsimi.

Spolocne rozmyslanie nad spolocenskou zmluvou, z ktorych by sme vynechali zvolenych zastupcov, by mozno pomahal burat ploty v nasich hlavach.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti