"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

9. 3. 2012

Peticia za lepsie Slovensko

Zdravim vospolok!

Dovolte mi informovat Vas nielen o mojich reflexiach o aktualnych udalostiach, ktorych som sucastou.


Na tejto linke je vysledny "obraz", ktory spolocne "vytvaralo" mnoho ludi aj na stretnutiach aktivnych obcanov v kaviarni Olympia v Bratislave.

Viac-menej pravidelne, ale aj nahodne sa stretavame ako viac-menej stabilna skupina, pricom zakazdym boli aj novi ludia. 

Uz vyse mesiac sa snazime vytvarat ram/ramec tychto stretnuti v duchu idei priamej demokracie na heterarchickych principoch, kde nikoho nemozeme vylucit a nazor kazdeho musime vypocut. Je to vlastne proces hladania a vytvarania spolocnej vizie buduceho spravodlivejsieho a funkcnejsieho systemu.
Spociatku boli “obrazy” vytvarane na jednotlivych stretnutiach velmi abstraktne a chaoticke. Vznik noveho zivota v prirode vzdy sprevadza chaos.

V starovekej greckej filozofii je chaos beztvarou hmotou, z ktorej vzniklo vsetko na svete. 

Clovek sam osebe je velmi zlozity dynamicky samoorganizujuci uciaci sa system, ktory sa neustale prisposobuje priebezne meniacim sa internym a externym podmienkam a zaroven snazi sa hladat svoje poslanie a ciel, sucasne s hladanim priestoru na spolupracu s inymi ludmi.

Ine prirodne systemy (aspon z nasho pohladu) nehladaju tak intenzivne zmysel svojej existencie. Tieto systemy (naoko) funguju podla nejakeho predpisaneho programu. 

Skupina ludi vytvara este zlozitejsi dynamicky samoorganizujuci uciaci sa system. 

  • System vytvarany ludmi je
    1. komunita/skupina spolupracujucich ludi,
    2. medzi ktorymi existuju urcite vztahy, 
    3. ktori sleduju nejaky ciel (napr. priblizovanie sa k priamej demokracii).

    Priebeh dialogov/diskusii v uzavretych aj v otvorenych priestoroch ma samoorganizujuci charakter hladania spolocnej vizie.
    Odbornici vysledovali tieto technologicke fazy hladania a vytvarania spolocnej vizie:
    1. hladanie sa
    2. najdenie sa
    3. zoznamenie sa
    4. ziskanie vzajomnej dovery
    5. informovanie o osobnych viziach
    6. hladanie prieniku osobnych vizii = spolocnej vizie
    7. vytvaranie novych spolocnych vizii/obrazov buduceho sveta

    Po mesacnom intenzivnejsom chaose, kde sme vacsinou skoncili pri 3. bode :-(,  sme sa ostatny tyzden prepracovali aj k bodu 6, ktoreho vysledkom je dvojpeticia a plan zbierania podpisov pred volebnymi miestnostami.

    Bola to narocna a vycerpavajuca, ale zaroven velmi tvoriva a inspirujuca cesta, na ktorej sme sa mohli mnohemu priucit.
    Napriklad:
    • verejne formulovat svoje nazory (osobne vizie)
    • pocuvat inych, ak sme chceli, aby aj nas niekto vypocul
    • rozmyslat nad nazormi inych a hladat prienik nazorov
    • pozmenit svoje nazory, ak sme zistili ich nekonzistentnost, pripadne nezaujem inych
    • vytvarat priestor na rozvoj prirodzenych vodcovskych schopnosti autorit, uznavanych ludi, ktori chcu sluzit skupine
    • nedovoliť vytvarat podmienky rozvoja „autorit“ snaziacich sa vladnut skupine
    • sustredit sa prioritne na obsah a az sekundarne na formu a reprezentanta-hovorcu
    • mali sme prilezitost overit funkcnost a zivotaschopnost heterarchickej struktury a jej samoorganizujucej a uciacej sa schopnosti
    • namiesto snahy o jednotu (mnohokrat nasilne pretlacanu uzkou skupiou), ktora potlaca individualitu, sme overili schopnost dobrovolnej konstruktivnej spoluprace roznych individualit  
    • ...


    Podarilo sa sformulovat nasu tazko rodiacu sa spolocnu viziu do konkretnej dvoj-peticie, a dat moznost sirokej verejnosti zoznamit sa s nou a v pripade stotoznenia sa aj podpisat a mozno aj zbierat podpisy.

    Aby sa buduci parlament zaoberal tymito otazkami, potrebujeme len 100 000 :-) ,

    na vypisanie referenda uz 350 000 :-(
    a aby bolo referendum platne - treba az 2 miliony podpisov občanov SR :-(
    (Ak bude 2 mil. podpisov na peticii, mozno aspon taka bude aj ucast na referende a bude platne) .


    Odbornici sa nevedia shodnut na pravnej relevancii referenda.
    Viete si ale predstavit, žeby by poslanci odmietli nieco, pod co sa podpisalo viac obcanov ako potrebovali na legitimne vytvorenie novej vlady?

    Viete si predstavit, co spravia takto odmietnuti aktivni obcania?

    Vsetky konstruktivne navrhy a inspiracie su vitane. ;-)

    Toto referendum je vlastne aj referendum o referende.
    Mozeme nastartovat proces zmeny sucasneho systemu vhodneho najma pre (dobrych) pastierov a (zmatenych) obcanov, na postupne autonomne vyladovaci sa system obcanov, v ktorom autority a elity sluzia najma vseobecnemu blahu, a nie uzkym skupinam rovnejsich. 
    Zbieranie peticii v den volieb ma jednu velku vyhodu. Nemusime chodit za ludmi. Staci stat popri ceste do volebnych miestnosti a vytvorit prilezitost, aby okoloiduci sa mohli informovat, pripadne aj podpisat.

    Bolo mi potesenim spolupracovat. ;-)

    Tesim sa na dalsiu konstruktivnu, tvorivu vzajomne obohacujucu spolupracu. ;-)

    Ak mate zaujem podpisat a nebodaj aj zberat podpisy pod takuto peticiu,  najdete ju aj na nasledovnej linke 

    S uctou
    jozovasko 
    Podrobnejsie informacie:
    Vážení občianski aktivisti!
    Chceli by sme Vás požiadať o podporu pri organizovaní zbierania podpisov na Petíciu za lepšie Slovensko, ktorú iniciuje Občianska iniciatíva za spravodlivé referendum v spolupráci, OZ Protest Gorila, OZ Priama demokracia, OZ regióny.sk.
    Naše OZ zorganizovali sériu diskusií, na ktoré pozvali aj viacerých zástupcov občanov OZ s cieľom smerovať energiu občanov, ktorú oslovil Protest Gorila konštruktívnym a pozitívnym smerom.
    Výsledkom našich spoločných snáh je Petícia za lepšie Slovensko. V záujme širokej podpory sme do petície dali iba tie požiadavky, ktoré našli široký konsenzus medzi odbornou aj laickou verejnosťou. Petičné hárky na stiahnutie:
    http://www.spravodlivereferendum.sk/files/PzaSR_2.zip
    Zároveň však veríme, že ak by bola táto petícia občanov schválená, či už v NRSR, alebo v referende občanmi, vytvorili by sa lepšie podmienky pre realizovanie viacerých prepotrebných celospoločenských opatrení a reforiem. Chceli by sme preto Vás požiadať o podporu tejto petície.
    Postup zberu podpisov:
    • V piatok na Proteste gorila sa občania na proteste požiadajú, aby pomohli so zberom podpisov pod túto petíciu v deň volieb pred volebnými miestnosťami. Petičné hárky sa rozdajú organizátori na proteste.
    • Všetky zúčastnené občianske organizácie požiadame, aby požiadali svojich členov a sympatizantov, aby ak s petíciou súhlasia, pomohli zbierať v deň volieb podpisy pod túto petíciu.
    • Sobota - deň volieb a zberu podpisov za Petíciu za lepšie SlovenskoKaždý občan, ktorý sa zapojí do zberu podpisov pomôže dobrej veci.
    Stratégia dvoch podpisových hárkov:
    • Táto petícia má dva podpisové hárky. Jeden určený pre NRSR a druhý pre prezidenta, na vypísanie referenda o požiadavkach definovaných v petícii.
    • Po dosiahnutí 100 tisíc podpisov pod obe petície, odovzdáme petíciu určenú pre NRSR do parlamentu, aby sa nimi parlament musel zaoberať.
    • Ak parlament dané požiadavky schváli, tak petičnú akciu ukončíme.
    • Ak nie, tak budeme pokračovať v zbere podpisov a následne použijeme petíciu pre prezidenta na vyvolanie referenda. V referende si občania sami budú môcť schváliť tie požiadavky, ktoré budú chcieť.

      Ďakujem,
      Best regards / Zdraví a všetko dobré želá
      Ing. Marián Orávik

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti