"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

11. 1. 2009

Úvod

Človek dostal do vienka mnoho schopností, ktoré môže učením zdokonaľovať.
Ak patríte medzi tých, ktorí sa snažia neustále zdokonaľovať svoju tvorivosť a hľadáte, alebo chcete zdieľať skúsenosti z tohto procesu, môžete na to využiť aj tento blog. Preferujem používanie formy dialógu, prípadne diskusie.
Pre zdieľanie a upresňovanie všeobecne formulovateľných skúseností, odporúčam napríklad wikipédiu.

Študovaním procesu zdokonaľovania schopnosti tvorivého myslenia sa zaoberá mnoho ľudí a inštitúcií.
Za odrazový mostík pre toto Laboratórium Tvorivého Myslenia (LaTvoMy) som zvolil informácie popísané v knižke Peter M. Senge: "Pátá disciplína. Teorie a praxe učící se organizace".

Zdieľaním informácií o skúsenostiach so zdokonaľovaním tvorivých schopnosti organizovanej skupiny sa zaoberá aj spoločnosť Society for Organizational Learning . V najbližšom okolí sa touto oblasťou zaoberajú aj v Rakúsku a Maďarsku.

Peter Michael Senge vo svojej knihe popisuje integráciu piatich technologických disciplín, ktoré sa síce vyvíjajú oddelene, ale každá z nich poskytuje životne dôležitý rozmer pre efektívne vytváranie organizovaných skupín, ktoré majú záujem učiť sa a neustále zvyšovať svoju schopnosť realizovať svoje najvyššie ciele.
Integrácia týchto piatich technologických disciplín do jedného kompaktného systému teórie a praxe vytvára predpoklady, aby sa z nich nestali ojedinelé triky, alebo najnovšie módne trendy organizačnej zmeny.
Systémové myslenie povyšuje tieto disciplíny na novú úroveň a neustále nám pripomína, že celok ja viac ako súhrn jeho častí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti