"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

11. 8. 2011

Neprekonantelné prekážky

Gabo Farnbauer v knihe "Vôňa fialky (Az ibolya illata)" napísal príbeh aj o kurati a drôtenom plote.

Položí sa potrava pred kura. Medzi potravou a kuraťom je ale pletený plot šírky cca 1m. Kura sa rozbehne k potrave a narazí do plotu, kedže ho nevidí. Otrasie sa a skúša to znova a znova, až kým sa nevysilí a nezabudne na potravu (v jej mozgu sa vytvori mentálny model, že potrava je nedostupná).
Keď si nazbiera sily, pokračuje v ďobkaní po dvore a pritom náhodou obíde plot a natrafí aj na potravu, na ktorú už zabudlo.


Pri čítaní tohto príbehu som si uvedomil, že to silne pripomína moje skúsenosti. Mnohokrát som narážal na steny neprekonateľných prekážok. Teraz už viem, že ak to neide priamo, môžem minimálne skúsiť zistiť aj šírku steny, či sa nedá aj  obísť.
Na rozdiel od kuraťa, ja ale občas tú potravu nevidím, ale som o nej len počul, pripadne o nej len tuším. :(

Väčšina neprekonatelných prekážok (ak nie všetky) sú len mentálnymi modelmi v našich hlavách.:( :-)
Tomáš Janovic o tom hovori tiez v "Podnajomník strach".


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti