"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

8. 9. 2011

V ako vendeta na Slovensku


Reflexie vyvolane prispevkom Roba Mihalya na http://www.facebook.com/pages/V-ako-vendeta-na-Slovensku/130876866986382 

Kazdy robi to, co sa mu zda najoptimalnejsie na zaklade aktulaneho mnozstva a pomeru  informacii (vedomia) a moznosti (moci), a je to dobre. Cim viac ludi bude tvorivo skusat spravit svet lepsim, tym je vacsia pravdepodobnost, ze sa budeme priblizovat k nejakemu optimalnejsiemu stavu.

Preco sa na jar viacmenej synchronizovane prebudza priroda ?
Preco sa v puberte viac menej synchronizovane prerodi cely organizmus?
Preco vo viacmenej pravidelnych intervaloch vylievaju ludia, viacmenej synchronizovane, svoj strach, hnev a nenavist na uliciach?

je to nahoda? alebo je to nejaka zakonitost?
je to chyba systemu? alebo je to vlastnost systemu?

Nasilie ale plodi zase len nasilie. Nasilie je aj urcita forma (kreativnej) bezmocnosti, vdaka ktorej sme stale podobnejsi tym, proti komu sa burime.

prazska jar 68 bola udusena ruskymi tankami
nezna jesen 98 zase bahnom americkeho komercionalizmu

Vendeta je tiez len nasilie, v com sa lisi kat od odsudeneho na smrt za vrazdu? obaja su vrahovia, len kat na to ma povolenie od odstatnych. Tym padom vsetci ktori dali poverenie katovi su vlastne spoluvrahovia.

Aky je rozdiel medzi zufalcom, ktory zoberie samopal a vyvrazdi kazdeho, kto prave ide okolo, a medzi vodcom, ktory da rozkaz na strielanie ludi?Oobaja su len vrahovia. Vojaci su len zoldnieri, ktori ak nesuhlasia, mozu dezertovat alebo spachat samovrazdu.

Zoldnieri su ludia, u ktorych nie je dolezite ci tomu co robia, aj veria, hlavne ze maju nejaku odmenu.

Dobrovolnici zase ludia, ktori robi hlavne to comu veria, nezavisle ci za to dostanu nejaku odmenu.

Vsetku cinnost, ktrou som vykonaval na prikaz sefa a povazoval som za blbost, som vykonaval ako zoldnier.

Mal som to stastie, ze mohol som robit aj pracu, ktorej som veril, a este ma za to aj platili. Vtedy som hral rolu dobrovolnika.
Ja osobne uprednostnujem dobrovolnicku rolu, pred zoldnierskou.

Ja uprednostnujem permanentnu revoluciu v hlavach pred obcasnymi na uliciach. Vyzaduje to sice viac rozmyslania, ktore obcas moze boliet, a vysledok sa moze dostavovat dlhodobejsie ale urcite trvanllivejsie.

Prajem vsetkym ludom aby vo svojom zivote hrali rolu dobrovolnika co najdlhsie a rolu zoldniera co najkratsie. ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti