"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

25. 7. 2023

Makerfaire Brno a samoukizmus

21-22 októbra v Brne si mozete pozriet a inšpirovať sa na Makerfaire Brno. 

Kto by chcel aj bezplatne predstavit svoj "kumšt" moze sa prihlasit do 15. septembra https://makerfaire.cz/brno/ 

Podujatie Makerfaire dáva príležitosť (najmä) samukom a kutilom predstaviť verejnosti svoje aktivity a výtvory. Vzájomne sa inšpirovať a zoznámiť sa podobne zmýšlajúcimi samoukmi. "Samoukizmus" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Autodidacticism ) je záležitosť ľudí, ktorí nečakajú až im múdrosť "naleje" niekto iný, ale sami jej idú v ústrety ;-) 

Slovo Maker ( Maker_culture https://en.wikipedia.org/wiki/Maker_culture ) s významom tvorca vraj pôvodne vzniklo zo slova Hacker ( https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker ) zmenou pismena H na M. Tieto slová s príponou space označujú  verejne dostupné priestory v ktorých samoukovia mozu "zhmotňovať" svoje myšlienky. Podobným priestorom je aj Fablab ( https://en.wikipedia.org/wiki/Fab_lab

 Ked  pripravovali prvý Mekarfaire v Bratislave ( a žiaľ zatiaľ aj ostatný :-(    ) , hľadali sme slovenský ekvivalent pre slovo maker, napadlo ma nasledovné: "Maker je clovek, ktory maka na sebe" , cize samouk , alebo heutagog ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Heutagogika ) ;-)" 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti