"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

9. 2. 2010

Stratený a znovu nájdený mobil & učiaca sa komunita

Jedného dňa poobede som sa vybral autom v Bratislave na stretnutie s priateľmi. Cestou som sa stretol s čiernou mačkou. Prebehla cez cestu tesne pred mojim autom. Mojou hlavou postupne prebehli nasledovné myšlienky:
  1. no, čierna mačka mi skrížila cestu;
  2. však ja predsa neverím poverám;
  3. keby som trochu pridal, možno by som ju aj zrazil a zrušil poveru;
  4. ale chudera mačka nemôže predsa za to, že je čierna, a že práve v tom momente musím ísť okolo, keď ona sa rozhodla prejsť cez cestu;
  5. aj tak neverím poverám, sústredil som sa na cestu a na chystané stretnutie.
Počas stretnutia som potreboval upresniť termín a miesto ďalšieho stretnutia, ale zistil som, že neviem nájsť mobil. Poprosil som priateľa, aby ma prezvonil. Nepočuli sme žiadne zvonenie. Usúdil som, že mobil zrejme zostal na mojom pracovnom stole, keď som sa ponáhľal na stretnutie. Termin a miesto stretnutia som dohodol z priateľovho mobilu, potom, ako som si na internete v kontaktoch gmail-u zistil telefónne číslo.
Po skončení všetkých stretnutí som sa vybral naspäť do práce pre zabudnutý mobil. Vrátnik ma ale privítal s odkazom z polície, že našli môj mobil.
Na polícii som zistil že môj mobil našiel nejaký študent a doniesol na políciu. 
Nesmierna vďaka, neznámy Študent, záchranca môjho mobilu, môjho externého pamätovadla.
Na moje počudovanie, že niekto si dal námahu ísť s nájdeným mobilom na políciu ma poučili, že keby to nálezca nespravil, spáchal by trestný čin.
Kedže môj mobil bol zaheslovaný polícii veľmi pomohlo, že na zadnej strane bolo nalepené telefónne číslo. Ešte že som taký pohodlný naučiť sa číslo svojho mobilu, a lepím ho na zadnú stranu, pre prípad, keď ho potrebujem niekomu nadiktovať. Ináč by polícia mala malú šancu tak rýchlo zistiť majiteľa. 
Zrejme keby som dal hľadať mobil cez operátora, možno by oslovili políciu, či nemajú nejaký podobný nájdený mobil. To je ale len moja úvaha. Zrejme by to ale trvalo oveľa dlhšie.

Vďaka dobrému študentovi, vďaka mojej pohodlnosti pamätať si pre mňa nedôležité informácie, a vďaka rýchlej práce policajtov, som mal mobil naspäť za 6 hodín po strate.

Po skončení procedúry na polícii, som zistil neprebraný hovor od manželky. Počas vytáčania jej čísla som rozmýšľal, ako pred ňou utajím príbeh strateného mobilu. Nepodarilo sa. Kolegovia z práce, keď zistili, že našiel sa mobil, bezo mňa, rozbehli "pátranie" po mne, zburcovali - informovali celu rodinu a aj niektorých priateľov.

Poučenie?
Napriek všetkým negatívnym správam, ktorým nás kŕmia média (ktoré už v poslednom čase pozerám len na toľko, aby som bol zhruba v obraze), predsa len existujú dobrí ľudia z mäsa a kosti aj v skutočnosti a nielen v rozprávkach. 
Dobru a šťastiu ale treba dávať šancu, aj príležitosť. 
Preto, ak si zaheslujete mobil,  čo vrelo odporúčam  kvôli ochrane osobných údajov, nalepte na zadnú stranu svoje telefónne číslo. Najlepšie aj nejaké ice čislo blízkej osoby. V zaheslovanom telefóne nemôže plniť svoju funkciu, pre záchranárov, ak ste nájdení v stave, v ktorom nie ste schopní komunikovať :-(

Podobné udalosti ja nazývam šťastné zhody náhôd. Sú ale aj ľudia, ktorí to priraďujú vyššej moci. Na názve predsa nezáleží, hlavné je, že sa to stáva ;-)

Pre tých ktorí veria aj povere o čiernej mačke, zase mám vysvetlenie od známeho. Moja úvaha č. 4 zjemnila nešťastie, predikované so krížením mojej cesty čiernou mačkou, a preto sa "nešťastie" strateného mobilu skončilo jeho opätovným rýchlim nálezom.

Mojim mentálnym problémom je ale aj to, že si nespomínam presne, či som tú mačku stretol prvýkrát, pred stratou mobilu, alebo až druhýkrát, keď som išiel preň na políciu ;-(. 

Až na určenie presného času mojich úvah o čiernej mačke je príbeh pravdivý. Tá udalosť s mačkou zrejme nebola pre mňa až taká dôležitá, aby som si zapamätal jej čas a príbeh je tak napínavejší, s jemným nádychom mystiky. 
Je to podobné ako sa hovorí vo vtipe, v súvislosti s nejakým filmom o partizánoch. Partizán zakričal "Za stranu a lidi", pred tým než skočil s granátmi pred nemecké tanky. Niektorí účastníci, vraj ale počuli "Zasrané náledí".

Analýza príbehu o stratenom a znovu nájdenom mobile podľa 5 disciplín Petra Sengeho.
  1. osobné majstrovstvo
    • po skonštatovaní straty mobilu som bol schopný v g-maili nájsť stratené číslo, na ktoré som potreboval zavolať;
    • šikovný študent vedel čo má robiť s strateným mobilom;
    • našiel si čas a odniesol ho na políciu;
    • správny policajt zistil komu patril mobil;
    • moja nespôsobilosť zapamätať si číslo mobilu, spomenúť si kedy sa stala udalosť s mačkou;
    • ...
  2. tímové učenie
    • pátranie mojich kolegov po mne;
    • ...
  3. spoločná vízia
    • pátranie mojich kolegov po mne;
    • stratené veci sa treba snažiť dopraviť majiteľom;
    • ...
  4. mentálne modely,
    • povera o čiernej mačke;
    • ľudia sa starajú len o seba;
    • ...
  5. systémové myslenie,
    • Zanalyzovať nepríjemné udalosti a sformulovať poučenie pre budúcnosť
    • .....

Mierne upravená verzia tohto príspevku je aj na Internetovom magazíne Klub Generácie Báčikov http://www.kgbacikovia.websnadno.cz/Strateny-mobil.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti