"Každý má svoj názor. Občas sa niektorým ľuďom zdá, že ich názory sú si blízke. Pokiaľ mi svoj názor niekto nevnucuje, vydržím s ním chvíľu. Som vďačný za každú minútu strávenú s niekým, o kom sa mi zdá, že naše názory sú si blízke. Mimoriadne si ale vážim človeka, ktorý ma presvedčí, že jeho názor, je správnejší, než môj, lebo ma niečo naučil."

25. 11. 2012

Ucitel je bachar, alebo vychovavatel ?

Ja mam v rodine vela ucitelov na vychodnom slovensku. Tam je hlavnym (istym) zamestnavatelom stat - ucitelia, policajti, statna sprava. Tito ludia si velmi dobre zvazia, ci vdaka nejakemu strajku ohrozia svoje, sice zobracke, ale viacmenej iste zamestnanie.
Vsetci zijeme vo svojich bublinach, ktore uz pred vyse 2500 rokmi popisal Platon a je znama ako Platonova jaskyna. Ked pride niekto z prostredia mimo nasej jaskyne a zacne nam hovorit o svete mimo nasej jaskyne, vacsinou ho ani len pocuvat nechceme.

Nedavno ma napadla nasledovna (logicka) uvaha. Je to vlastne moja predstava realizacie priblizovania sa k priamej demokracii, inspirovana neustale omielanym heslom " vjednote je sila"

Hovori sa ze v jednote je sila.
Bez spoluprace, ale nemoze byt jednota,
bez dovery nemoze byt spolupraca,
bez komunikacie nemoze byt dovera ,
bez akceptovania inych nazorov nemoze byt tvoriva komunikacia,
bez poznania a akceptacie seba, nemozeme akceptovat inych.

Toto je navazna postupnost zdola na hor. Je to ako budovanie schodov, kde dalsi stupienok mozeme budovat, az ked mame predchadzajuci hotovy, mame pevne stanoviste pre budovanie dalsieho schodu a pri budovani nemozeme preskocit ziaden schod. Nemozeme budovat schod vo vzduchu bez podpory nizsich stupienkov.

Taketo "schodisko" si musi vybudovat kazdy sam za seba. Neuskodi, ak ti sikovnejsi, ktori uz take "schodisko " maju, trepezlivo zostupia na ten schodik na ktorom je komunikacny partner ;-)

U ucitelov sa predpoklada, ze taketo schodisko uz maju vybudovane a nemaju problem zostupit na ten stupienok, na ktorom su ich ziaci. 

Zial ucitelia su vacsinou tlaceni do pozicie "bachara" v uschovni deti zvanom skola. Podla ekonomickeho hodnotenia skol na zaklade poctu deti sa stali dokonca rukojemnikmi lajdakov a darebakov, ktori sa vyhrazaju, ze ak sa ucitelom nepaci, mozu si ist na inu skolu.
To ze ucitel je len bacharom v ulozisku deti potvrdzuju aj mnohe narazky, z ktorych vyplyva, ze spolocnost najviac trapi, ze kto bude pocas strajku strazit deti a malokoho zaujima, ako a k comu su vychovavane.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zen Habits, blog o zdokonalovaní osobnosti